Vine Venetia!

Eugenia Vodă, România Literară, 25 August 1999
 

Festivalul de film de la Venetia (editia 56) se anuntă deosebit de interesant. Mostra are, începînd cu '99, un nou director, Alberto Barbera, plin de ambitii novatoare; drept care cel mai bătrîn festival de film al lumii, rafinatul festival al filmului de autor îsi propune acum, în mod declarat, să surprindă prin tinerete (deci nonconformism, deci deschidere spre modernitate, deci pofta de a risca).

La o simplă lectură, repertoriul viitoarei competitii pare exceptional. Descoperi, în concurs, de plidă, patru regizori fosti învingători la Cannes sau la Berlin: Mike Leigh (Topsy-Turvy), Jane Campion (Holy Smoke), iranianul Abbas Kiarostami, chinezul Zhang Yimou. Sau, tot în competitie, descoperi prezenta, ca regizor, a marelui actor polonez Jerzy Stuhr (cunoscut la noi din atîtea filme, de la Amatorul la Decalogul lui Kieslowski). Un punct de atractie va fi prezenta în competitie a lui Antonio Banderas, ca regizor, cu Crazy in Alabama, în care rolul principal îl are consoarta regizorului, Melanie Griffith.

Un alt punct de mare interes al editiei se anuntă noul Woody Allen (Sweet and Lowdown, cu Sean Penn si Uma Thurman), în afara concursului.

Presedintele juriului va fi Emir Kusturica (premiat, la debut, la ora lui Dolly Bell, la Venetia, cu Leone d'oro pentru opera prima). Tot în juriu, regizori importanti ca Marco Bellocchio si Arturo Ripstein.

Leul de aur pentru carieră al Mostrei '56 va fi încasat de Jerry Lewis, în care Barbera vede, pe bună dreptate " un cineast total, o figură cheie a cinematografului comic american si international, a cărui operă amalgamează valentele suprarealiste cu un acut discurs critic asupra societătii americane contemporane". Venetia '99 recunoaste, în Jerry Lewis, un clasic. Premiul îi va fi înmînat lui Jerry Lewis în seara de închidere a Mostrei, 11 septembrie. Filmul de închidere al festivalului va fi Il dolce cinema, de Martin Scorsese, în premieră mondială.

Toate filmele de debut ale Mostrei, indiferent de sectiunea în care vor figura (festivalul va avea sase sectiuni si circa 100 lungmetraje în program) vor concura pentru un premiu substantial (Venetia Opera Prima "De Laurentiis") constînd în 100.000 USD si 20.000 m de peliculă.

S-ar putea ca punctul de maximă altitudine al Mostrei să fie atins în prima zi, 1 septembrie: filmul de deschidere va fi ultimul Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut, în premieră europeană. Recenta premieră americană a filmului (nefinisat de Kubrick, care a murit cu patru zile înainte de încheierea filmărilor) a avut reactii critice destul de amestecate. Chiar în paginile aceluiasi ziar, "The New York Times" opiniile au fost împărtite, oscilînd între "un magistral tur de fortă" si "un pas gresit nefericit al capătul unei cariere uluitoare".

Să vedem!

 
 
 


Copyright © 2009-2023 EugeniaVoda.ro. All rights reserved.