Strigoii care au greşit adresa

Eugenia Vodă, Evenimentul Zilei, 21 Mai 2013
 

E halucinant cîte Cannes-uri se desfăşoară în paralel, fără nici o comunicare între benzile de alergare! Unii sunt toată ziua la filme, alţii doar în întîlniri de afaceri, alţii numai la party-uri şi la spa-uri! Chiar şi la nivelul presei, printre cei 5000 de jurnalişti acreditaţi, sunt unii care au în fişa postului doar mondenităţile, rochiile vedetelor, cine a mai venit, cine a mai plecat, sau faptele diverse care zguduie Croazeta; un tip care trage cu un pistol, ca să se audă, în timpul unei emisiuni în direct, sau nişte bijuterii de 1 milion de euro furate dintr-un hotel, se bucură de o urgentă popularizare planetară, mai mult decît nişte filme, la care a muncit atîta lume! Numai în Franţa se fac, pe an, în jur de 200 de filme, dintre care peste 150 mor în anonimat, fără să se vorbească despre ele, fără să reuşească să-şi facă drum la public! Aşa că festivalul e, pentru cei aleşi, o formidabilă vitrină publicitară, de care trebuie să profite la maximum. Ore în şir, autorii unui film, au n-au chef, sunt obligaţi, la propriu şi la figurat, să dea interviuri în neştire, pe bandă rulantă, în care repetă aceleaşi lucruri - dar niciun sacrificiu nu e prea mare, pe altarul box-office-ului!

Competiţia continuă să vină cu filme interesante, bine făcute, "palmabile". De pildă japonezul "Aşa tată, aşa fiu", de Kore-Eda Hirokazu, care ar merita să ruleze şi la noi, ţine sala, are umor, are prospeţime, are fineţe psihologică şi are o poveste "universală". Peste două familii fericite cade, într-o zi, un trăznet: băieţeii lor, acum în vîrstă de 6 ani, au fost schimbaţi, la naştere, la maternitate, între ei! Vor fi schimbaţi încă o dată, între cele două familii? Poţi să-ţi laşi propriul copil să ţi-l crească altcineva? Dar care e "propriul copil", de fapt? Există ereditatea, există Adn-ul, dar există şi un Adn al sufletului?

În fine, am văzut acum şi un film care pare prima eroare a competiţiei (olandezul "Borgman", de Van Warmerdam), un thriller cu strigoi, cu umor negru, cu mesajul "strigoii sunt printre noi", circulă liber, au mobile şi carnet de şofer, fac baie, fac plajă, fac pe doctorii şi pe grădinarii, dar mai ales fac praf noţiunile de Bine şi de Rău. Totuşi, un film care a greşit adresa, adică festivalul! Şi mîine e o zi...

 
 
 


Copyright © 2009-2024 EugeniaVoda.ro. All rights reserved.