Eugenia Voda pleaca in jurul lumii. Cu vaporul!

Maria Capelos, RomaniaLibera.ro, 3 Decembrie 2009
 

Eugenia Voda a demarat un proiect numit "Profesionistii pe meridiane", drept care va lucra fix patru luni, doua saptamani si doua zile, in strainatate. Filmarile vor acoperi zone din cele mai diverse de pe glob, din SUA pana in Japonia. Reaparitia "Profesionistilor" se va produce abia in grila TVR 1 din stagiunea viitoare.

V-am intalnit, zilele trecute, in atelierul Doinei Levintza...

Eugenia Voda: Da, m-ati prins in flagrant delict! Dupa ce, luni de zile, v-am tot spus la telefon cat sunt de ocupata si de ce nu pot sa raspund la interviu, iata ca pentru "zdrente" s-ar parea ca am timp! Adevarul e ca ma bazez pe talentul extraordinar al Doinei Levintza, care ma ajuta la capitolul "costume", in proiectul pe care il demarez acum.

Despre ce proiect este vorba?

E.V.: Desi, din superstitie, nu-mi place sa vorbesc despre proiecte, am sa va spun, totusi, ca emisiunea "Profesio­nistii", pe care intotdeauna, in perioa­dele electorale, am preferat sa nu o fac, din motive lesne de inteles, va mai ramane o stagiune in stand-by, iar eu o sa plec in strainatate, pentru o noua experienta profesionala, legata de filmul documentar... Sa va spun, sa nu va spun? In esenta, voi face ocolul lumii cu vaporul, voi fi cateva luni pe oceane, intr-un periplu destul de aventuros, mai ales pentru un om cu vocatie de sedentar... Pe de alta parte, sunt si eu, ca atata lume, usor exasperata de tot spectacolul "care se intampla" aici si acum. In fata grotescului pe care ni-l ofera, din plin, peisajul uman, mi s-a intamplat, recunosc, sa-mi doresc sa nu mai vad decat apa!

Apropiatii dumneavoastra va spun Genua. De unde acest nume cu rezonanta misterioasa?

E.V.: Asa mi-au spus parintii de la bun inceput, probabil pe traseul Gena-Genuca-Genua. Nu are nici o legatura cu superbul port italian, care se scrie Genoa... Mi-ar fi placut sa pot spune ca parintii mei au fost la Genoa, care le-a placut atat de mult incat... Din pacate, nu au fost. Cand m-am nascut eu, tata venise nu de la Genoa, ci de la Canal... Dar, ca sa va amuzati, o sa va spun o poveste: la facultatea de critica de teatru si film, cand am scris primul meu articolas intr-un ziar studentesc, l-am semnat Genua Voda. Cand a aparut ziarul, am avut un mic soc: un tipograf obosit sau prea zelos a facut ca, in loc de Genua, semnatura sa apara... Genud! Atunci mi-am dat seama ca risc sa ma intalnesc, mereu, cu asemenea accidente, sau cu oameni care sa ma intrebe de unde acest nume. Cu durere in suflet, am renuntat pe loc la Genua si... am debutat a doua oara, daca se poate spune asa, cu clasicul Eugenia, oricat de strain mi se parea si mi se pare in continuare.

Ce rol credeti ca joaca feminitatea in cariera unei femei? Va intreb pentru ca unul dintre punctele placute ale emisiunii dumneavoastra, semnalate de multi fani, este modul cald, feminin, cu care va abordati interlocutorii.

E.V.: Sunteti sigura ca nu ma confundati? As putea sa va dau multe exemple de interviuri ale mele in care numai "calda" nu am fost! In plus, recunosc ca am alergie la invocarea capitolului "feminitate" in relatie cu profesia. Am alergie si la expresia "femei de succes". Ca sa nu mai vorbim de expresia "promovarea femeii", pe care o gasesc total jenanta. Cu atat mai mult cu cat mi s-a intamplat sa vad persoane mediocre profesional, care au facut, sa zicem, un fel de cariera, tocmai ca o consecinta a "feminitatii" lor, dupa reteta "barbatul potrivit la momentul potrivit", si care, dupa ce ca au facut o cariera artificiala, nu obosesc sa mai puna si placa "discriminarii femeii"... Sa fim seriosi! In ceea ce ma priveste, refuz sa impart lu­mea, profesional vorbind, in "masculin" si "feminin". Si detest feminismul. Dar, cine stie, poate ca asta e chiar culmea feminismului? E adevarat ca exista zone pe glob in care omul de genul feminin e calcat in picioare, batjocorit, lapidat, dar asta e cu totul alta poveste. Noi traim in lumea eternei coane Joitica, in care drama maxima e "cum or sa se bucure, cum or sa raza!", si nicidecum discriminarea.

Si totusi, ce inseamna, in opinia dumnea­voastra, o femeie de cariera?

E.V.: Inseamna un om atat de bun profesional incat nimeni nu-si pune proble­ma ce sex are, pentru ca nu are absolut nici o relevanta! Inseamna un profesio­nist in legatura cu care nimeni, nici chiar dusmanii, nu invoca "feminitatea" sau barbatii – "soti si amanti", vorba cuiva - , ca o explicatie a carierei lor. Din fericire, am cunoscut destule asemenea femei de cariera. Dupa cum am vazut si foarte multe cariere... de femei.

Ce apreciati cel mai mult la oamenii din jurul dumneavoastra si ce detestati?

E.V.: Apreciez cel mai mult autenticitatea. De detestat, detest prea multe ca sa ne ajunga o revista! Ceea ce nu e bine, pentru ca inteleptii spun sa nu judeci si sa nu detesti pe nimeni si nimic... Dimpotriva, e recomandabil sa gandesti luminos si sa nu te risipesti detestand... In sensul asta se spune ca fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale...

Ce persoana din existenta dumnea­voastra considerati ca v-a marcat destinul?

E.V.: Sunt mai multe, evident, dar azi o aleg pe mama! Pe care, toamna asta, am luat-o la Festivalul de Film de la Venetia. Am mers cu ea si la filmul romanesc, din patriotism, si la filmul care a castigat Leul de aur... Pentru ca tot suntem in revista "Timpul liber", va dau, ca o gluma, o fotografie cu mama si cu mine pe plaja de la Lido di Venezia, sper sa o amuze ideea mea!

Ce inseamna timp liber si deconectare pentru Eugenia Voda?

E.V.: Uneori ma deconecteaza insasi munca, depinde de stare... O metoda ve­rificata de deconectare e ceea ce as numi pierderea timpului. Sa nu te mai uiti la ceas, sa nu mai bifezi agenda, sa nu ai nici tu habar de ce o sa faci, sa fii curios cum o sa-ti improvizezi ziua... Pentru un om ocupat si planificat, mi se pare luxul suprem.

Ce ati alege intr-o colectie a lucrurilor mici, care va plac?

E.V.: Liliacul alb iarna, floarea soarelui si macii rosii vara, nucile verzi, plimbarea fara tinta printr-un loc nou... Sunt lucruri mici?

Daca ar fi sa alegeti un titlu pentru calatoria care va asteapta, care ar fi?

E.V.: In criza de inspiratie, as parafraza titluri care s-au mai dat, gen "Patru luni, doua saptamani si doua zile"... Sau "Adio, dar raman cu voi!"."Profesionistii" la Humanitas MultimediaIntr-o zona a maximei perisabilitati, cum este televiziunea, Eugenia Vodă reuseste performanta unor emisiuni de colectie. Dupa succesul DVD-ului cu emisiuni "Profesionistii" pe tema credintei, editat de TVR Media, de asta data, Editura Humanitas Multimedia a lansat zece CD-uri cu "Zece autori Humanitas de vorba cu Eugenia Voda: Bernea, Boia, Djuvara, Liiceanu, Manolescu, Malancioiu, Paleologu, Plesu, Rebengiuc".

 
 
 


Copyright © 2009-2024 EugeniaVoda.ro. All rights reserved.