OCOLUL PLANETEI CINEMA ÎN 12 ZILE

Eugenia Vodă, Evenimentul Zilei, 15 Mai 2013
 

Chiar dacă economia mondială e în criză, chiar dacă industria cinematografică nu se simte nici ea prea bine, chiar dacă sănătatea presei globale e şi ea serios şubrezită, Festivalul de la Cannes pare hotărît să sfideze condiţiile potrivnice! Mai multe filme, mai mulţi jurnalişti, mai mulţi invitaţi, covorul roşu întins pe scara Palatului, ambasadorii modei prezenţi la datorie, Croazeta invadată de limuzine şi de palmieri debarcaţi la ghiveci - totul e pregătit pentru startul care se va da astă seară. Audrey Tautou, neuitata „Amelie”, e actriţa care va prezenta gala şi care va declara deschisă cea de-a 66-a ediţie a celui mai mare festival de film al lumii (15-26 mai).

Ediţia se anunţă una memorabilă, aş spune, dacă nu aş şti că, înainte de a începe, toate ediţiile par memorabile! Totuşi, sunt cîteva lucruri care, de la bun început, au clasă: de pildă afişul, cu un aer "cinetic", cu Paul Newman şi Joanne Woodward în vîrtejul unui sărut, o fotografie de acum fix o jumătate de secol, dar care pare făcută ieri; modernitatea, într-o artă rapid demodabilă, cum e filmul, rămîne un mister! Juriul ediţiei, compus din nouă nume, are şi el clasă: condus de un cineast de anvergura lui Steven Spielberg, include un regizor ca Ang Lee (un Oscar recent, doi Lei de aur veneţieni şi doi Urşi de aur berlinezi la activ!), sau actori cu aura unor Nicole Kidman şi Daniel Auteuil; pentru prima dată, în juriul festivalului a fost invitat şi un regizor român, Cristian Mungiu, a cărui recunoaştere internaţională se datorează exclusiv Cannes-ului şi acelei memorabile Palme d’or pentru "432".

Din păcate, nu numai în competiţie, dar în niciuna din secţiunile festivalului, nu există niciun lungmetraj românesc, ceea ce poate fi perceput şi ca un semnal de alarmă, pentru cine are urechi să-l audă. În secţiunea filmelor de şcoală, Cinefondation (pentru care există un juriu separat, condus de Jane Campion), a fost selectat un scurtmetraj de Tudor Cristian Jurgiu, de la UNATC, ceea ce e o performanţă, dat fiind că selecţionerii au ales 18 filme din 1550, trimise de 277 de şcoli de cinema din toată lumea. La fel, pentru marea Competiţie, din 1858 de filme candidate au fost alese doar 20 (dintre care 17 aparţin unor regizori care au mai fost selectaţi şi în alţi ani; iar Polanski, Soderbergh, fraţii Coen sunt vechi laureaţi cu Palme d’or). Competiţia e dominată de filme americane şi franceze, dar există şi doi italieni, un chinez, doi japonezi, un mexican şi un african (toţi cu filmografii consistente). Deşi gongul încă n-a bătut, s-a declanşat deja bursa pariurilor, despre cine va intra pe "lista lui Spielberg", adică în palmares.

Deocamdată, astă seară, în deschidere şi în afară de concurs, pe covorul roşu va urca Leonardo DiCaprio, în postură de "Marele Gatsby", în 3D. Scott Fitzgerald în 3D, sună uşor monstruos, nu? Rămîne de văzut.

 
 
 


Copyright © 2009-2024 EugeniaVoda.ro. All rights reserved.